• Home
  • Sessies
  • Training
  • Advies/coaching
  • Profiel
    • Blog
    • Testimonials
  • Contact
WERKEN VANUIT KRACHT
  • Home
  • Sessies
  • Training
  • Advies/coaching
  • Profiel
    • Blog
    • Testimonials
  • Contact

Creatief denken: van out of the box naar inside the box

11/26/2018

0 Comments

 
​Creatief denken is een super belangrijke vaardigheid voor elke organisatie. Je moet steeds nieuwe dingen bedenken, want als je alleen maar blijft herhalen wat je gisteren deed, kom je morgen geen stap verder. Toch? Je kan daar ook anders naar kijken...​

De zoektocht naar nieuwe ideeën laat bestaande kwaliteit links liggen

Die voortdurende zoektocht naar nieuwe ideeën laat ook veel bestaande kwaliteit links liggen. Aan de ene kant schuilt daarin het risico dat je kennis en ervaring van professionals onbenut laat en ten tweede moet je ook vaak weer nieuwe vaardigheden aanleren, producten en procedures ontwerpen en dat kost ook weer tijd en geld…..

​Als alternatief voor het steeds bedenken van nieuwe dingen zijn er verschillende methodes en aanpakken bedacht die juist wel drijven op het gebruiken van de ideeën en ervaringen van gisteren om een stap verder te komen. Deze methoden zeggen eigenlijk dat je niet altijd ‘out of the box’ hoeft te denken om te verbeteren, leren en groeien. In plaats daarvan kan je ook ‘inside the box’ denken. Inside the box denken betekent dat je de box opent van alles wat je al in huis hebt. Je kennis, skills, ervaring en contacten bijvoorbeeld. Vervolgens bekijk je welke hiervan eigenlijk heel goed aansluiten bij het vraagstuk dat je hebt en hoe je deze meer en vaker kan inzetten. (lees verder onder de afbeelding)

Foto

Succes inside the box

​Belangrijk is hierbij om te beseffen dat hetgeen dat je wenst in heel veel gevallen al aanwezig is in die box. Er is al een collega die het wel lukt om X te doen, je hebt zelf al een keer in het buitenland meegemaakt dat Z gebeurde, een klant heeft al een keer Y gezegd. De keren dat het gebeurde waren uitzonderingsmomenten, ze komen niet vaak voor en niet bij iedereen en soms nog niet helemaal zoals je het ideaal voor je ziet. Maar als je eerlijk bent zijn ze er wel al een beetje. Ik noem dit vaak ‘lichtpuntjes’. Lichtpuntjes zie ik als sterren aan een donkere hemel, als je uit het licht in het donker stapt zijn ze onzichtbaar, maar als je ogen even wennen aan het donker zie je er steeds meer!

​Ook bij het inside the box denken heb je overigens creativiteit nodig. Alleen gaat je creativiteit niet zitten in het bedenken van nieuwe ideeën, maar in het bedenken van de goede vragen. Je hebt specifieke vragen nodig die je jezelf en je team kan stellen om de goede lichtpuntjes te herkennen in de eigen kennis, ervaring en vaardigheden.
Een paar voorbeeldvragen:
  • Wanneer gaat ….. al goed?
  • Wanneer zijn we op ons best?
  • Waar en wanneer gebeurt ….. soms ook al een beetje?
  • Wie lukt het al om …..
Over het werken vanuit bestaande kracht is nog veel meer te zeggen. Twee bekende methoden werken expliciet vanuit dit gedachtegoed. Google maar eens op Waarderend onderzoek (Appreciative Innquiry) en Oplossingsgericht werken (Solution Focus). Of zie mijn boek Werken vanuit kracht, snelle introductie in Waarderend onderzoek (klik hier) 
Foto
0 Comments

Werkvorm bij spanningen in teamsessie

11/13/2018

0 Comments

 
Hoe help je een groep om een constructief gesprek te hebben over spanningen of een conflict? Deze werkvorm is een eenvoudige en doeltreffende variant van het gesprek op voeten uit Deep Democracy.

Stel, er spelen spanningen in een team. Oud zeer, onvrede over een nieuw systeem of het is nog niet duidelijk of de interim manager nou de kant van de directie of de kant van de medewerkers kiest. Iedereen merkt er iets van en tijdens een vergadering is bedacht dat er iets aan moet gebeuren. Bedacht wordt om een sessie te organiseren om een gedeeld beeld te krijgen en samen stappen te zetten naar verbetering. Hoe kan je als begeleider hierin helpen?

Een werkvorm die ik afgelopen week bedacht is de volgende. De werkvorm is bedoeld om de groep te helpen om het heikele onderwerp in een min of meer vertrouwde setting te bespreken. Door kleur te bekennen en te onderbouwen waarom het zo gezien wordt kan er meer onderling begrip ontstaan.
De werkvorm is deels geïnspireerd door het gedachtegoed van Deep Democracy en het gesprek op voeten dat daarin gebruikt wordt. Deze werkvorm is iets simpeler en behoeft ook geen extra instructie of uitleg over Deep Democracy. (lees verder onder de afbeelding)


Foto
TRAIN JEZELF
Wil je meer werkvormen leren voor het begeleiden van groepen? Binnenkort geef ik weer een training Waarderend faciliteren. Lees meer over hoe jij groepen kan helpen om te groeien en ontwikkelen vanuit hun eigen kracht:
Training Waarderend faciliteren
1 daagse training in Amersfoort.
​Voor de werkvorm worden vooraf één of enkele stellingen bedacht. Eventueel kunnen die ook nog ter plekke door de deelnemers ingebracht worden. De groep wordt gevraagd te gaan staan en de stoelen en tafels mogen even aan de kant. De facilitator introduceert de stelling. Nu wordt de deelnemers gevraagd om kleur te bekennen, iedereen die het eens is met de stelling gaat links staan, iedereen die het oneens is rechts. Dit lijkt nog op een eenvoudige debatstijl, maar de aanvulling die ik bedacht voor het omgaan met spanningen en conflict is om een derde categorie toe te voegen. Dit is de rest groep. Iedereen die niets kan met de stelling, of geen kleur wil bekennen, of om welke reden dan ook niet mee wil doen, mag bij de restgroep gaan staan. Op deze manier splitst de groep zich in een, twee of drie groepen van min of meer gelijkgestemden. Hierdoor wordt zichtbaar hoeveel en wie precies last heeft van oud zeer, wie het nieuwe systeem prima vinden en wie geen mening hebben over de interim manager.

In plaats van dat de groep zich verliest in een discussie die slechts een paar teamleden aangaat kunnen de gelijkgestemden nu even de koppen bij elkaar steken en op een rijtje zetten welke gevoelens, argumenten en meningen zij hebben. Nadat de groep weer samenkomt leidt het delen van de gevoelens, argumenten en meningen tot nieuw wederzijds begrip.
0 Comments

Verbeeldingsoefening

11/1/2018

0 Comments

 
Verbeelding is een super nuttige vaardigheid om succesvol te zijn als team of organisatie. Maar hoe train je jezelf of je team daarin? Laatst had ik een leuke brainstorm en bedacht daar een nieuwe werkvorm  om deelnemers in een training te helpen in hun verbeeldendvermogen.

Ik mocht meedenken met Monnik. Twee futurologen die masterclasses geven waarin ze bedrijven helpen om zich voor te bereiden op alle veranderingen die eraan komen over 20+ jaar. Zij hebben verstand van de toekomst en ik heb verstand van het begeleiden van groepen in werksessies. Vandaar dat ik aan tafel zat. Al pratend kwamen we op dat veel deelnemers het lastig vinden om zich een voorstelling te maken van hoe de wereld er straks uitziet. Ze zijn als het ware wat minder vaardig in hun (toekomst)verbeeldendvermogen. Om hen te stimuleren in dat vermogen bedacht ik een speelse opwarm-oefening. Probeer het zelf maar eens uit: Ga staan. Doe je ogen dicht. Beeld je nu in dat je drie stappen vooruit zet. Probeer deze verbeelding zo levendig mogelijk te maken: hoe voelt het in je lijf om drie stappen te zetten, hoe klinken je voeten, wat zie je terwijl je de stappen zet? Als je het hele plaatje voor je ziet, doe je je ogen open en zet de stappen. Kwam je verbeelding overeen met de werkelijkheid? Herhaal de oefening nog een keer. Ogen dicht, verbeelden en de stappen zetten. Waarschijnlijk ging het de tweede keer een stuk beter!

Dank @ Christiaan Fruneaux en Edwin Gardner. Zie ook: http://www.monnik.org/workshopfutureprooforganizing/
Foto
Wil je meer werkvormen met impact leren als trainer, facilitator of adviseur? Kijk dan eens naar mijn training Waarderend faciliteren
0 Comments

    vang
    ​net

    Dit blog is een vangnet voor gedachtes, invallen en vragen.

    Archieven

    Januari 2022
    December 2021
    November 2021
    Augustus 2021
    Juni 2021
    April 2021
    Maart 2021
    Februari 2021
    Januari 2021
    November 2020
    Augustus 2020
    Juni 2020
    Mei 2020
    April 2020
    Maart 2020
    Februari 2020
    Januari 2020
    December 2019
    November 2019
    Oktober 2019
    September 2019
    Juni 2019
    April 2019
    Maart 2019
    November 2018
    Juni 2018
    Mei 2018
    April 2018
    Maart 2018
    December 2017
    Juni 2017
    Mei 2017
    April 2017
    Maart 2017
    December 2016
    November 2016
    Oktober 2016
    September 2016

    Categorieën

    Alles

    RSS-feed

www.WerkenVanuitKracht.com | Arjan van Vembde | 06 28 348 378 | vembde@gmail.com
  • Home
  • Sessies
  • Training
  • Advies/coaching
  • Profiel
    • Blog
    • Testimonials
  • Contact